lördag 15 december 2012

Yllebroderier från Pepparkakeland

Pepperkaksbaket är överstökat och det var inspirerande! Pepparkaksformar är utärkta att använda som mallar till yllebroderi. Även traditionellt användes mallar i papper till de rikt broderade täcken och dynor vi är vana att se i full färgprakt. Läs mer i den fantastiskt fina boken 'Yllebroderier- berättande folkkonst från Norden' hemslöjden Förlag 2010.

Här är några provbroderier där jag testat lite. Kanske kan bli en större komposition (nästa jul för nu ska det bakas saffransbröd...)
Svart kläde med broderi i vitt redgarn. Börjar man klä en figur med stygn vill man inte sluta! Variationsrikedomen blir oändlig- bottensömmar, kedjestygn, knutar, förstygn, stjälkstygn, ja man kan använda alla stygn man kan. Lägg sedan till färg, eller kanske lite glitter som pärlor eller paljetter.


Högar med stjärnformer i vitt kläde med franska knutar i alla konturer och i en helt fylld stjärna. Högar med hjärtan. Konturerna som ligger på varandra bildar olika ytor som är fyllda med schattersöm. Rött redagarn på vitt kläde som sedan är applicerat på grå vadmal.

Ett enskata hjärta i vitt redgarn på rött kläde. Också röda schatterstygn på röd kläde, bildar ett intressant ytmönster där hjärtformen bara anas, men bättre färgkombinationer måste till för attd et skall bli bra.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar