Gesällbrev


1999 tog jag mitt gesällbrev i konstsömnadsyrket. Att arbeta med att omsätta en skiss till textil yta är en kreativ process som ingår i hantverkarens yrkesroll. Jag valde att arbeta utifrån en förlaga/skiss som jag själv inte utfört, med ett arbete skulle bedömas utifrån hantverksskicklighet och tolkningsförmåga, där också konstnären skall vara nöjd med resultatet.

Jag ville göra ett broderi med föreställande motiv och kompositionen och förlagan är blyertsteckningar av kostymtecknare Kajsa Larsson. Hennes teckningar, figurerna med stor personlighet och framförallt glimten i ögat var inspirerande och  Kajsa var gav mig stor frihet att välja material, teknik och stygnföring för att tolka skissen även om hon var mycket delaktig i färgning och urval av toner till applikationerna.

Efter att ha arbetet som hantverkare och konservatorsassistent på Libraria Konsthantverk AB i drygt fyra år och sedan ett år på HV ateljé, föll det sig naturligt att göra en kyrkotextil som gesällarbete. Det skulle knyta ihop säcken med de specifika kunskaper jag tillskansat mig de åren. (Gesällprovet som ska omfatta minst 160 timmar kan utföras i slutet av en utbildning eller som enskilt arbete. När gesällprovet är inlämnat avgör en granskningsnämnd om det ska belönas med ett gesällbrev). 

Gesällarbetet består i en mässhake i vit siden organza med två tillhörande stolor. 
Mässhaken har ett Mariamotiv, där hon på framstycket av mässhaken står i en ros utan törnen och ovan sig finner vi ängeln Garbriel.  På ryggstycket är Maria med Jesusbarnet, omgiven av änglar i varje korsarm. Stolorna har blommotiv.


'



Materialet är uteslutande sidenorganza med applikationer av handmålad organza, sydda med plattsöm i sysilke. Mässhaken och stolorna är inte fodrade separat. Framsidans bottentyg går runt till baksidan, för att förstärka lättheten och transparensen i plaggen. Ytterligare dekorativa sömmar är läggsömsbroderi med antika metalltrådar och små sötvattenspärlor. Till mässhaken hör två stolor, den ena med färgade applikationer och den andra med bara vita applikationer.

 



Jag erhöll en liten silvermedalj för arbetet och fick Hantverksrådets stipendium 'Årets Gesäll'. Stipendiet användes till en 'gesällvandring' ner i Europa. Målet var Matissekapelt i Vence i Frankrike för att se hur de tolkat och utvecklat Henri Matisses skisser till kyrkotextil.

2 kommentarer:

  1. Så otroligt vackert! Vilken kyrka har detta hamnat i? Eller är det i privat ägo?
    Undrar Erika, präst som älskar broderi
    erika@kyrktuppen.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Erika, tack! Vad roligt att du tycker att den är fin.

      Radera