söndag 29 september 2013

Altartextil i Krokoms nya kyrka

Krokom  har fått en ny kyrka. Konstnären och illustratören Anna Erlandsson fick i uppdrag att utsmycka kyrkan och har formgivit predikstol, blästrade glasdörrar och ett fantastiskt och färgsprakande altarskåp.

Kyrkorummet under uppbyggnad

Bakom altaret är ett stjärnformat fönster och framför den skulle hänga en altartextil. Anna ville engagera kommunens skolor och den lokala broderiföreningen. Hon bad samtliga andraklassare att rita antingen ett får eller en ren  och sammanlagt 250 djurbilder lämnades in! Av dem har Anna valt ut 80 att bli tolkade till broderi av Krokoms broderiförening.
Skisser 

Jag har varit med i processen sedan Anna började planera och har sedan hjälp till med att avsluta arbetet och montera broderiet. Fjället Ansätten med sina får och renhjordar är monterat mot ett ganska glesvävt vitt linnetyg, så att ljuset från stjärnfönstret lyser igenom. Framför fönstret är också ett kors i antika vävda guldband från Folckers. Och som gnistrande snö är små Swarowski-kristaller spridda över ytan.

Får och renar i en salig blandning
Vi skiljer hjordarna och slätar ut dem lite.En del hamnar i gränslandet. Får eller ren?
Fåren appliceras nere i dalen
Renarna får beta på fjället Ansätten.Som ni ser är materialet fantastiskt. Anna delade ut små materialsatser i juni och i juli/augusti fick hon små brev i posten med broderade djur- förstå spänningen!
Barnens skisser helt underbara och hur brodöserna valt att utföra dem. Känsligt, roligt och mycket fritt och kreativt. Broderi från sin bästa sida.
Jag skall försöka visa lite fler djur i detalj och jag hoppas få en bild av altartextilen när den hänger uppe 
(har inte sett den på plats själv).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar