måndag 1 september 2014

Kors och tvärs i Västerbotten

Ja sommarlovet är över sedan länge och höstterminen rivstartade, minst sagt.
Re Rag Rug har två utställningar samtidigt (HV Galleri i Stockholm och på Murberget i Härnösand) och två till i planeringsstadiet. Vill du veta vad, gå in på reragrug.blogspot.se

Broderiet har fått vila men i morgon drar jag till Skellefteå för att sedan kryssa mig vidare till Umeå och Lycksele. Temat är korsstygnet och rubriken på föreläsning och workshop är 'Kors och tväs mellan trend och tradition'. I samarbete med Hemslöjdskonsulenterna i Västerbotten.


KORSTYGNET… stygnet vi älskar att hata?

Korsstygnet är ofta det första man broderar. Det finns i en mängd materialsatser med mönster i olika svårighetsgrader och varierande estetisk/konstnärlig kvalitet.

För många är korsstygnet belastat och förlöjligat, förknippat med förspilld kvinnokraft.
Som broderi har det ändå blivit en symbol för det textila hantverket, kanske just pga ovan och många använder detför att uttrycka sig  konstnärligt. Korsstygn var trendigt redan på 1800-talet på gränsen till maniskt, och vi ser det nu inom både konst- design och gör-det-själv. Stygnet är lätt att följa och att anpassa till pixlarnas bildvärld.


Finns det utrymme för fler och nya uttryck för korsstynet? Går det att använda andra material än gängse linnetyg, stramalj i kombination med moulinégarn och ullgarn, Kan man bryta loss stygnet från dess trådbundna form? Vill man arbeta rent dekorativt eller sprida ett budskap?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar