tisdag 6 januari 2015

Blackwork - svart på vitt

Från färgglatt till svart-vitt. En vecka in på det nya året och imorgon är det terminsstart på Handarbetets Vänners Skola. Onsdagkvällar framöver kommer att ägnas Blackwork.

Blackwork är små trådbundna broderier, traditionellt med svart silke på tunt linne eller bomullstyg.
Från början i 1550-talets klädedräkter, det kallas ibland också Spanish work eftersom man trodde att det kom till det brittiska hovet från Spanien.
Elizabeth den 1:a
Broderiet spred sig runt i Europa och det finns många porträtt från perioden och i Sverige har vi anammat denna typ av prydnadssöm i Svartsticksbroderier från Leksand och i Vingåkersömmen.

Halskläden med svartsticksbroderier från Leksand.
I Tyskland kallas sömmen Holbeinsöm efter Hans Hobein d.y. som målade porträtt av Henrik VII och hans familj där sömmarna var så detaljerade att man kunde använda dem som broderimönster. Holbeinsöm är ett dubbelt förstygn där mönstret byggs på räknade trådar i geometriska mönster.


Numera broderas inte så mycket på klädedräkter men Blackwork är en populär teknik som har utvecklats till modernt broderi men alla möjliga motiv. Genom att använda olika grovlek på garner, olika stygnkombinationer och stygntäthet kan man skapa ytmönster, tonade effekter till nya figurer och i fria former, med uttryck långt från 1500-talets broderier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar