måndag 24 november 2014

Ett inlägg om tvätt

Dagarna flyger iväg…och snart är det en dryg månad sedan det bar iväg från Stockholm till Hong Kong, för att bygga Re Rag Rug utställningen. Vi fortsatte sedan till Indien för att arbeta vidare med reproduktionen av mattorna Kasuri och nu är vi tillbaka i Hong Kong igen! 
I brist på bilder från Hong Kong från förra besöket (mer tid till det denna gång hoppas jag) blir det istället ett inlägg om tvätt från Indien.


I staden Tirupur höll vi oss på Jothi och Chitras hemmaplan och där som hemma är tvätt en ständigt återkommande syssla. Den hänger på tork överallt och det är något med kontrasterna mellan det grå och de starka färgerna som tilltalar. De grå stenarna, hinkarna och betongen med det urlakade vita, och så dessa färgklickar ibland nästan fluorocerande starka. Ja helt enkelt ögongodis!
 Jag har fått lov att dela med mig en liten filmsnutt av vår vän Muthus mamma som sitter och handtvättar sin sari, så som hon alltid har tvättat. Med ben som inte bär längre, och minnet som sviker finns det ändå sysslor man kan delta i och som betraktare får man en betryggande känsla. (hushållet har tvättmaskin)
(Det påminner mig om min mormor som på 1980-talet bytte ut sin trampsymaskin mot en modern. Efter ett par månader fick jag den och hon återgick till att sy och fålla på det sätt som satt i ryggmärgen)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar