lördag 22 augusti 2020

Hibiskusen

Jag broderar inte blommor eller mycket mönster/färg (men så broderar jag inte korsstygn heller). Båda är en sanning med modifikation.

Ibland trillar jag ur mitt tillstånd av att skapa monokrom struktur. Den naturgrå och naturligt vita ullen kommer med modersmjölken men jag dras till guld och glitter. Nu tydligen också blommor.

Surfshortsen var ett sätt att träna på färg utan att göra ett eget mönster och jag upptäckte att det var något med hibiskusmotivet som attraherade även om jag inte själv skulle bära varken mönstrat eller färgglatt. 

Så blev det av någon anledning en Alohaskjorta i tyllbroderi och applikationsteknik och jag hade en mottagare annan än mig själv. Mönstret och modellen är en helt vanlig massproducerad Hawaiiskjorta. 

Hawaii- eller Alohaskjortan är från början en arbetarskjorta, gjord av och för plantagearbetare som kom från länder som Kina, Japan, Portugal och Filippinerna. På 1930-talet dök det upp skjortor av överblivet kimonotyg och smart affärsman sydde upp många och saluförde dem som Aloha shirts. Skjortorna blev poppis bland Amerikanska soldater stationerade på Hawaii och Polynesien och efter andra världskriget ökade turismen och Hawaii blev ett populärt resmål. 

Så tog Aloha- eller Hawaiiskjortan steget från att vara en praktisk arbetarskjorta till souvenir och symbol för ledighet. Jag förstår att det även för mig står för längtan till andra hemtama platser, varmare än Norrlands kyliga inland. 

Hibiskusen plockar jag nu ur skjortan och har börjat prova varianter av den i spetssöm. Även i ull.

Opposites attract. Wanderlust. Får vart det leder. Men nu är sommarlovet över för denna gång. 

Hattarakukka (molnblomma) av Aino-Maija Metsola för Marimekko i bakgrunden
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar