Do Redo

Do Redo var ett återbruks- och handarbetsprojekt som jag var med och startade och drev tillsammans med Katarina Brieditis och Ulla-Karin Hellsten på Östergötlands Ullspineri 2003-2007. 
Do Redo var en utställning med kläder och accessoarer för att inspirera till handarbete, där Katarina Brieditis och jag stod för formgivningen. Utställningen turnerade runt i Sverige och visades först 2004 på Lava på Kulturhuset följt av Nordiska Museet 2005, Röhsska Museet 2005, Formex 2005, Teknikens Hus i Luleå 2006 och avslutningsvis på Kulturen i Lund 2006-07.
Sonoko Sato som skriver om svenskt hantverk i Japan, arbetade för att utställningen skulle komma till Japan och i november 2004 ställde vi ut på svenska ambassaden i Tokyo.

Lava, Kulturhuset
 I samband med utställningen reste vi runt och föreläste och höll workshops i konsten att slakta en tröja.
Utställningen följdes av boken Do Redo- Konsten att slakta en tröja. Medförfattare var modejournalisten Anna Stina Lindén Ivarsson. Alfabeta Anamma bokförlag publicerade boken 2004, som översattes till finska och danska men även till engelska med titeln Do Redo- Second time cool, av förlaget Annick Press i Canada/USA
Vi arbetade bara med ull som material och förutom de idéer och tekniker vi visade genom att använda tvättade och filtade ylletröjor gjorde jag några materialsatser för broderi av Ullspinneriets material och Katarina Brieditis materialsatser för stickat.


2 kommentarer:

  1. Hej Katarina. Kommer boken "do redo" ut nått mera? vet många som gärna vill ha den. Det är roligt att använda den som inspirationsmaterial i klass.
    MVH Lena Jansson

    SvaraRadera
  2. Tack Lena, vad roligt att höra att det är till glädje fortfarande! Inga planer på nyutgåva från Förlaget, men vi har några ex kvar på finska :-)
    /Hälsningar Katarina

    SvaraRadera