Fula kläder

Alla har vi dem. Fula kläder.

Fula kläder 1.
Alltså inte helt nya och fina. Lite blankslitna, en fläck, en reva eller några maskor som gått.  Vill slänga men kan inte. Kan inte använda som de ser ut. Som de ser ut vill jag inte använda dem. Och så snurrar det runt.

Kläderna är inte bra nog att skänka vidare men heller inte dåliga nog att slänga och kanske inte heller vill bli handarbetsmaterial. Ännu. Ibland är det kläder man verkligen trivs i och egentligen bara skulle vilja ha exakt att par likadana av.

Vad ska man göra med de 'fula' kläderna som tar plats i garderoben men inte förmår sig slänga?
Man kan försöka få dem att leva lite längre genom att lappa och laga med kreativa broderier, sömmar, stygn. Var går gränsen för hur lappad och lagad du kan vara!?


Fula kläder 2.
Det finns andra fula kläder, kläder man aldrig skulle köpa. Eller helt intetsägande kläder. Men vad som är fint och fult är förstås helt i betraktarens ögon. Vi har alla olika stil och smak.

Och så finns det kläder man undrar varför man ens köpt dem... eller så tyckte man på en semester att stormönstrat är jättefint men känner sig aldrig bekväm i det och slänger eller skänker vidare.

Handeln är översvämmad av fina och fula kläder i nytt skick- både i ordinarie butiker och i andra-handsbutiker. Kläder vi köper och kanske använder en gång innan vi skänker dem vidare.

Går de att göra bättre eller roligare med broderi, sömmar och stygn och ge dem en chans till?Om inte annat hinner man med långsamt broderi på plagg reflektera över värde, massproduktion och konsumtion.


Vi slänger för mycket kläder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar