torsdag 13 juni 2013

Kedjestygn - Tambursöm - Virkat / Re Rag Rug VII


Re Rag Rug VIII påbörjad

Så var det dags för Re Rag Rug VIII. Vi har klippt vita trikåtrasor av T-shirts och vill göra ett meta-motiv av trikåmaterialets egen konstruktion.  Det vill säga trikåstickningen i riktig närstudie som förebild till hela mattans motiv.

Maskan är en intressant form av flera orsaker - mer intressant ju mer man sätter sig in i hur sticktekniken egentligen fungerar. Maskan binder sig själv i varv efter varv och bygger en textil konstruktion genom endast upprepningen av sig själv.

Än mer fascinerande när man sedan tänker på hur många olika tekniker det finns att använda maskan på - genom varianter av räta maskor, aviga maskor, ihopstickade, lyfta och släppta maskor. Man kan plocka upp maskor varsomhelst och bygga vidare i olika riktningar, utvidga och forma i sidled genom av vända stickningen mitt i stycket i förkortade varv.

De flesta sticktekniker ger en elastisk textil. Vi vill göra en matta som är stum.

En stickad rät maska är en ögla som ser likadan ut som en ögla sydd i kedjesöm. En teknik som kräver att man i varje stygn drar tråden/garnet/trasan genom en bottenväv, på motsvarande sätt som då vi sydde våra stygn i Re Rag Rug IV (i ett slags påbyggt korsstygn).

Kedjesömmens ögla ser i sin tur likadan ut som öglan i tambur-söm, en teknik som används mycket runtom i världen på allt från mattor, sjalar till folkdräkters bindmössor.

Nu har vi påbörjat vår mask-matta, sydd/virkad i tambur-söm av trikåtrasor, på en stramaljväv.
Resultatet kommer att bli en bild av stickade maskor, av en söm som ser ut som stickade maskor, av ett material, stickat av maskor ... och precis som i stickning tar vi maska för maska för maska.
1 kommentar:

  1. Men så fantastiskt fint! Heja. Gillar verkligen projektet.

    SvaraRadera